Vuçiq i paralajmëron se Serbisë po i vijnë ditë të vështira me administratën e re amerikane

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, deklaroi sot se shpreson që administrata e re amerikane të ketë një qëndrim tjetër ndaj Serbisë dhe çështjes së Kosovës në lidhje me atë që u prezantua në Dhomën e Përfaqësuesve të martën.

“Detyra jonë është të ndjekim politikën tonë dhe të kuptojmë mirë se do të përballemi me presione edhe më të forta … Unë kurrë nuk e kam fshehur se do të jemi në një pozitë të vështirë,” tha ai.

“Ajo që më shqetëson është se shumë këtu po e presin me padurim, duke menduar se do të jetë e drejtuar kundër meje, dhe nuk do të jetë e drejtuar kundër të gjithëve që do të kujdeseshin për Serbinë,” u tha Vuçiç gazetarëve në Pallatin e Serbisë.

Duke folur në lidhje me kërkesat që presidenti i ri amerikan Jo Biden të bindë Serbinë të njohë pavarësinë e Kosovës, Vuçiç shtoi se ai pret presion jo vetëm në lidhje me Kosovën, por edhe në lidhje me Republika Srpska, shkruan Gazeta Online Reporteri.net.

“Por nuk ka qenë ndryshe më parë. Do të jetë akoma më e vështirë tani. Pra, çfarë tani? Ne do të luftojmë. Ne do të luftojmë me të vërtetën. Unë nuk do të them një fjalë të vetme të keqe për Albright, ose Engel, ose Server. Le të flasin keq për mua.” “Unë nuk do të flas për ta. Sepse është detyrimi im të mbroj vendin,” tha ai.

Vuçiç tha se “historitë rreth mungesës së demokracisë” në Serbi “janë vetëm një mjet politik për t’i bërë presione të ndryshme”.

“Dhe nëse nënshkruaj një dokument që njeh Kosovën, do të merrja Çmimin Nobel për Paqe. Unë do të bëhesha demokrati më i madh, jo vetëm në këtë pjesë të Evropës, por në të gjithë botën,” tha ai.

Ai tha se këto presione ishin drejtuar në të vërtetë kundër Serbisë, sepse ka nga ata që “duan që ajo të jetë e dobët dhe e shkatërruar”, si 10 ose 12 vjet më parë, kur funksioni i saj i vetëm ishte t’u kërkonte falje të gjithëve tre herë brenda dy ditësh e të mos hapeshin fabrika e punë”.

“Serbia u përgjigjet shumë vetëm kur është e dobët. Ne duam të jemi partnerë me të gjithë fqinjët tanë. Por ne nuk mund të jemi të dobët vetëm për t’i bërë ata të lumtur. Ne nuk duam të lejojmë një situatë në të cilën nuk duhet të flasim për viktimat tona, gjithmonë duke respektuar, dhe ne nuk mund të pranojmë që ata të ndryshojnë historinë tonë dhe të na bindin se serbët ishin okupatorët e Malit të Zi në 1918, sepse ata nuk ishin dhe ju nuk do të na bindni për këtë, dhe se serbët ishin horrat më të mëdhenj në Luftën e Dytë Botërore dhe se Jasenovac ekzistonte “, tha Vuçiq.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *