Si u bë SHBA pjesë e Luftës së Dytë Botërore

Më 7 dhjetor të vitit 1941, ndodh një sulm i papritur ushtarak ajror nga marina perandorake japoneze kundër bazës detare të Shteteve të Bashkuara në Pearl Harbor, Hawai.

Sulmi çoi në hyrjen e Shteteve të Bashkuara në Luftën e Dytë Botërore që kishte filluar më 1939.

Gjatë 2 vjetëve të para të luftës, Shtetet e Bashkuara kishin mbajtur neutralitetin formal, ndërsa furnizonin Britaninë, Bashkimin Sovjetik dhe Kinën me materiale të luftës përmes ligjit të hua-qirasë të nënshkruar më 11 mars 1941.

Gjatë luftës mbi 16 milionë amerikanë shërbyen në ushtri, 290 mijë u vranë në veprim, 670 mijë u plagosën, 130.201 u zunë robër, prej të cilëve 116.129 u kthyen në shtëpi pas luftës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *