Këshilltari i lartë i Biden: Amerika do të kujdeset për sovranitetin e Kosovës

Nicholas Burns, këshilltari i lartë i presidentit amerikan, Joe Biden, ka thënë se anëtarësimin në NATO dhe BE për Serbinë, Kosovën dhe Bosnjën dhe Hercegovinën e sheh si pjesë të qëllimit strategjik afatgjatë.

Ai shtoi se përgatitja për zgjerimin mund të zgjasë dhjetë deri në tridhjetë vjet.

Mirëpo, Burns përshkroi rëndësinë e promovimit dhe ruajtjes së sovranitetit të Kosovës dhe e karakterizoi mosmarrëveshjen Serbi-Kosovë si punë të papërfunduar, transmeton IndeksOnline.

“Pa zgjidhur mosmarrëveshjen, vizioni i Evropës në tërësi, i lirë dhe në paqe nuk do të arrihet”.

Burns tha se vazhdimësia e mosmarrëveshjes Serbi-Kosovë për dialogun është rezultat i moskordinimit të BE-së dhe ShBA-së ku sipas tij, çoi në disa rezultate të çrregullta.

“Grenell këmbënguli që Sh.B.A duhet të përqendrohet vetëm në lehtësimin e bashkëpunimit ekonomik midis Serbisë dhe Kosovës ndërsa BE duhet të jetë përgjegjëse për normalizimin politik. Në fund, të dy dialogët ishin kryesisht të pa koordinuar me njëri-tjetrin, gjë që çoi në disa rezultate të çrregullta”, tha ai.

Burns la të kuptohet se BE duhet të luajë rolin kryesor në dialogun Serbi-Kosovë sepse ajo është “forca më e fuqishme” në Ballkanin Perëndimor. Në një bashkëautor të botuar me Frank Wisner, Burns deklaroi edhe më qartë se BE “ka një rast të fortë për të udhëhequr diplomatikisht” në mosmarrëveshjen Serbi-Kosovë, transmeton IndeksOnline.

Në fund, në lidhje me propozimin e diskutueshëm të shkëmbimeve territoriale midis Serbisë dhe Kosovës, Burns tha se ai e këshilloi kryeministrin aktual të Kosovës, Avdullah Hoti, “të mos merret me shkëmbime tokash”.

Ideja e ndërrimeve të tokave është propozuar në të kaluarën si një zgjidhje e mundshme për t’i dhënë fund mosmarrëveshjes Serbi-Kosovë, por shpesh është krahasuar me hapjen e Kutisë së Pandorës, e cila mund të nxisë thirrjet për një Serbi të Madhe, Kroaci të Madhe apo edhe një Shqipëri të Madhe , duke çuar në ballkanizim të mëtejshëm të rajonit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *