Mediet serbe: Ky është plani amerikan për Kosovën

Në Komitetin për politikë të jashtme të Kongresit do mbahet dëgjim publik ku janë të ftuar ekspertë të çështjes së Ballkanit, që do i rekomandojnë administratës së ardhshme të udhëhequr nga Biden qëndrimet dhe hapat që duhen ndërmarr në regjion, ka shkruar ekskluzivisht “Dnevni Avaz” transmetojnë “B92”.

Në takim janë të ftuar ekspertët e çështjeve të Ballkanit, si Daniel Server profesor i Universitetit “Jon Hopkins, ish-sekretarja e shtetit Medlin Ollbrajt dhe analisti Janosh Bugajski, që duhet të i japin rekomandime administratës së Biden lidhur me Ballkanin.

Server ka paralajmëruar thirrjen për administratën e re amerikane angazhim të vendosur për njohjen e plotë të shtetësisë së Kosovës dhe evitimin e recesionit të Republika Srpska dhe reformave të brendshme.

Sipas “Dnevni Avaz” Drejtoni aktualisht i shërben “plaçkitësve etnik” prej të cilëve disa “ armatosin shtetin vogël për ndarje, të tjerët e inkurajojnë edhe i treti ankohet”.

“ShBA duhet të bëjnë presion në Evropë që të vendosin sanksione për ata që nxisin dhe mbështesin pavarësinë e Srpka” ka thënë Server

“Avaz” smëson se Server ka potencoj problemet që ekzistojnë mes Kosovës edhe Serbisë , ku sikurse edhe në BeH Serbia është faktori nxitës.

“Çdo gjë kam prezantuar do realizohet lehtë nëse Serbia bashkëpunon” ka thënë Server duke tërhequr vërejtjen se Kosovës duhet përfundimisht të i njihet pavarësia.

“Qëllimi kryesor amerikan në dialog është njihja e ndërsjell dhe shkëmbimi i ambasadorëve. Presidenti Bajden dhe kancelaria Merkel duhet në mënyrën eksplicite të publikojnë qëllimin dhe të shtyjnë vendet anëtare të BE-së që të njohin Kosovën dhe të deklarojnë se do ta bëjnë atë më së largu deri sa Serbia ta njoh Kosovën”, tha Server.

“Ndërsa anëtarësimi në OKB kërkon nga amerikanët të bindin rusët edhe kinezët që mos të vendosin veto”, ka paralajmëruar se do deklaroj Server

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *